zonnepanelen-voor-en-na_

Zonnepanelen Reiniging

Door atmosferische vervuilling van zonnepanelen zal minder licht de zonnecellen bereiken waardoor de energieopbrengst zal afnemen. Wanneer u jaarlijks uw zonnepanelen laat reinigen met de daarvoor geschikte reinigingsmiddelen blijft de energieopbrengst gedurende het jaar optimaal.

Zonnepanelen dienen ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk licht de zonnecellen kunnen bereiken.

Reflectie van het glas en onzuiverheden in en op de zonnepanelen zullen nadelige effecten hebben op het uiteindelijke vermogen van het zonnepaneel. Door atmosferische vervuiling kan het verlies oplopen tot 20% en soms wel meer.

De opstelling en de locatie van uw zonnepanelen bepaalt de uiteindelijke effecten van vuil op het zonnepaneel. Vuil zal de levensduur van uw zonnepanelen tevens verkorten en het is dus van belang de panelen regelmatig te laten reinigen. 

1 - 16 panelen

Indicatie prijs vanaf € 40,00

 

17 - 25 panelen

Indicatie prijs vanaf € 85,00

26 panelen of meer

Prijsopgaaf op maat

grote projecten

Zonnepanelen reinigen blijft maatwerk.

Dit hangt allemaal af van:

  • Waar zijn ze geplaatst
  • Aantal pannelen
  • Berijkbaarheid
  • Vervuilingsgraad

Rekenvoobeeld Schuur

200 panelen (326m2) van 250wP op een schuur met nokventilatie: 50.000 wP met een gemiddelde opbrengst per jaar van 90% = 45.000 kwH

Bij een gemiddelde vervuiling van 10% gaat er per jaar 10% x 45.000 = 4500 kwH verloren.                                                           Als er daardoor kwH “bijgekocht” moet worden na saldering kosten deze 4500 kwH x €0,20 = € 900,-. De reiniging van 200 panelen kost ca. € 500,- zodat het omslagpunt (kosten/baten) bij een dergelijke installatie rond de 5,5 % rendementsvermindering ligt!

De praktijk leert dat vanaf 200 panelen bij een dergelijke installatie een jaarlijkse reiniging voor u als klant lonend is!

Rekenvoorbeeld Huishouden

Uigaande van een gemiddelde situatie met 15 zonnepanelen. Jaarlijks leveren deze zo'n 3500 KWh op. Dat is een opbrengst van ongeveer € 825,00. Als het reinigen 3 tot 5% rendament oplevert, Dan zou de jaarlijkse reinigingsbeurt niet meer dan € 40,00 mogen kosten. Indien de pannelen al enkele jaren niet zijn gereinigd, heeft het wel degelijk zin. Als je bijvoorbeeld veel bomen in de buurt van je pannelen hebt of op een open stuk zit met veel wind en stof. Heeft het zeker wel zin om ze jaarlijks te laten reinigen.